Valpedagbok

 

19.Mars

Nå er valpene ti uker og det er på tide å avslutte valpedagboken for denne gang. Jeg får stadig rapporter og bilder fra Leo som har det aldeles strålende i sitt nye hjem, det er kjempekoselig å få masse bilder og rapporter om hvordan han har det. Elvis har fortsatt ikke fått noen egen familie, så jeg skal lage en egen side til ham så han få presentert seg litt på ordentlig. Lille Stella har fått trimmet ned valpepelsen, og både hun og Elvis

 er med på turer i nabolaget for å venne seg til alt av lyder, underlag, mennesker og ikke minst gå i bånd. Noen bilder har det blitt denne uken også. Det er ganske livlig med disse to kjekkasene i hus og de finner stadig nye ting å leke med. Kattene er kjempespennende, selv om jeg ikke har inntrykk av at begeistringen er gjengjeldt, spesielt Minus gir uttrykk for misnøye .... 

 

Stella har lært hvor den trygge delen av Minus er...

Elvis smaker på hundeutstyr for voksne:) En liten med pels og en uten:)

Takk for alle koselige hilsener i Gjesteboken, det er moro at så mange følger med på valpedagboken. Det blir nok lenge til neste gang det er små her, så nå skal jeg nyte de siste ukene før lammingen med disse to rampungene å forsøke etter beste evne å forberede dem på livet :)

Kom igjen'a mormor.... Fia og Elvis:)

13.Mars

Dette har vært en travel uke for de små. Vi har vært masse ute og hilst på store og små som går forbi. Torsdag var det også på tide med første (eller egentlig andre siden de ble født på klinikken:) møte med Håkon dyrlege. Alle 

tre ble nøye sjekket fra topp til tå og fikk både sin første vaksine og chip. I dag har også store-lille Leo reist hjemmenifra til sitt nye hjem i Oslo. Jeg har hatt masse kontakt og besøk av eierne hans helt siden Fia var drektig så jeg vet at han får et perfekt hjem med eiere som kommer til å bli kjempeglade i ham:)

Lille Elvis har ennå ikke fått sin egen familie, men jeg håper de rette menneskene tar kontakt etter hvert. I mellomtiden skal de små ut på sosialisering og besøk så det blir spennende tider fremover. I morgen kommer også Wilma fra Nøtte-kullet på besøk. Det blir koselig å se henne igjen og kanskje jeg endelig kan få tatt noen bilder av valpene som egner seg til å legge ut her....

5.Mars

Endelig har det blitt såpass "varmt" ute at valpene kan få springe litt ute. Med bar mage fem centimeter over snøen blir det fort kaldt, men de koser seg med alt det nye og spennende en liten stund hver dag hvis temperaturen tillater det.
Leo i farta.
Utfordringen... På toppen av Everest :)
Mye spennende å lukte på... Gutta :)

Varme, mette, trøtte og fornøyde små.

27.Februar

På tross av av disse små ble født på bursdagen til Elvis så endte jeg med å gjøre som sist ved navnevalgene å bruke den stolte pappaen sitt navn som utgangspunkt. Han heter Tagliatelle og dermed ble det pastanavn:

Denne lille fyren skal hete Taglioni. Det betyr "liten Tagliatelle" så det passer jo perfekt:) Han er filosofen i kullet og ser stadig ut til å tenke seg nøye om før han ordner med prosjektene sine. Han har ennå ikke funnet sin egen familie så om du er interessert i et aktivt liv med denne lille fyren så ta kontakt på tlf. 93457004
Denne lille frøkenen skal hete Stelline som betyr "små stjerner" Hun er sin mor opp av dage når det gjelder fart og spenning så det kommer nok til å bli livlig her utover våren. Hun er først ute med det meste, alltid blid og med midt der det skjer hele tiden. Jeg gleder meg til å begynne å jobbe med henne på alvor, vi kommer til å få mye moro:) 
Sist men ikke minst kommer lille store Leo. Han skal hete Orsetti på stamtavlen. Det er bamseformet pasta og det passer bra for denne fyren som akkurat nå ser ut som en liten bjørnunge. Han er en skikkelig tøffing med både meninger og lyder noe som passer bra siden han skal bli en ekte Oslo-gutt :)

Tusen takk til Thor for de flotte navnene :))

21.Februar

Her er det fullt av liv for tiden. De tre små er skikkelig i farta, og de har utforsket alle rommene i første etasje. Gangen er det mest spennende med masse sko og klær som kan herjes med. Denne gangen hadde jeg bestemt meg for at jeg skulle være flink å ha skikkelig grind til valpene. Prosjektet har gått i vasken etter at Leo (Pinkien) lærte de andre to rakkerungene å klatre over kanten...

Stua mi ser derfor temmelig bombet ut for tiden, men jeg kan forsikre om at trekløveret har det ordentlig kjekt :)

Vi har fortsatt endel besøk og igår kom Roar, Marthe og Frida hit på besøk. Frida er fra Nemi's forrige kull (Nøttekullet) og er blitt en

 skikkelig pen jente. Det var første gang valpene fikk treffe en fremmed hund, men det gikk veldig fint. Frida fikk lov til å vaske og snuse på valpene og Fia synes det var helt greit at Frida koste litt med dem. Det å ta bilder er en utfordring og jeg synes hele tiden at de er mye penere i virkeligheten, men vi knipser i vei og noe brukbart blir det alltids :)

Sko er tingen, spesielt lissene :)

Leo koser seg. Han øver veldig på å bli labrador...
Fia sin nye die-stilling... Frida følger med...

13.Februar

Nå har valpene allerede blitt fem uker, tiden går utrolig fort. De er stadig mer aktive og interesserte i alt som skjer rundt dem. Vi har begynt å øve på å bli børstet og stelt, men det er mest moro å bite etter børsten ennå. Det er stadig hyggelige mennesker innom så de får masse kos og oppmerksomhet:)

Personlighetene begynner å vise seg, her har vi en rakett, en filosof og en tøffing:) Den sorte gutten har ennå ikke funnet sin perfekte familie, så om du er interessert i et aktivt liv med en kjekk liten terrier som er med på det meste så ta kontakt. 
Det blir mye tid på gulvet med kameraet klart for tiden, men de små er ikke lette å feste på bilder. Noen bilder blir det, her er noen fra idag:

7.Februar

I dag har jeg fått litt hjelp av Frode og gjort endel forsøk på å ta hodebilder. Guttene går greit, men den lille frøkna synes det er vanskelig å være rolig mer enn to sekunder av gangen. Ligner på moren.... Søte er de iallefall :) De har utviklet seg masse den siste tiden, de logrer, leker og det var veldig populært å få ny, stor valpegrind med masse nye leker :)

3.Februar

Nå utvikler småtassene seg fra dag til dag. De fått litt ekstra tepper på utsiden av valpegrinden så de får øve på fotarbeidet og den lille frøkna er allerede så rask at hun er nesten umulig å få tatt bilde av....De har også fått smake oppbløtt valpefôr med geitemelk, gjett om det smakte godt :)

31.Januar

Så var de små flyttet ned i stuen. Fia synes det er helt topp å ha dem nede, men i og med at huset mitt er så kaldt må de sove i valpekassen om natten. De har nå fått sin første markkur, den synes de smakte alldeles fortreffelig :) Vi har fått rutinene godt igang med kloklipp og i dag fikk de smake grøt for første gang:

Før Etter...

Det er ganske greit å ha mamma og bestemor tilgjengelig som vaskehjelper etter et sånt måltid....

Siden Fia synes det var helt greit å ha valpene i stuen har de allerede hatt sitt første besøk. Det er like koselig hver gang når man sitter sammen og bare gleder seg over synet av de små vidundrene:)

Den sorte gutten Den lille tispen 

Pinkien

27.Januar

Idag har jeg gjort et forsøk på å ta hodebilder av de små. Det er alltid spennende når de åpner øynene, de blir mye mer valpete med en gang. Alle tre har det fortsatt bare bra. Den lille tispen har hatt behov for endel ekstra omsorg, men nå runder hun straks 500 gram og jeg tror alt skal gå bra med henne. 

Hun er så lett i kroppen at hun snart er oppe og går, mens de to store guttene ikke riktig får bena helt på plass ennå. De har imidlertid begynt å leke litt, små korte brytekamper med eplekjekk baby-knurring:)

Bildet til høyre er av tispen og guttene er under, fine ikke sant:)

22.Januar

Alt går fortsatt bra med de tre små. De to b/t valpene har åpnet øynene nå, men som det kanskje synes på bildet er sistemann mer opptatt av mat enn slike bagateller som å se verden :) Jeg regner med at han også åpner øynene i løpet av helgen, så til uken er det på tide å forsøke seg på noen hodebilder..

Fia er nå helt restituert etter keisersnittet. Vi var hos dyrlege Håkon på tirsdag og tok stingene, og alt ser heldigvis veldig bra ut.

Jeg har forsøkt å ta bilder av alle tre små hver for seg i dag:

 

Den sorte hannen titter frem

Den lille damen som fortsatt er minst

Pinkie-gutten med litt rødskjær av teppet... Jeg måtte bare ta med labbene hans som snart er helt mørke :)

I slutten av neste uke er det også på tide med første markkur, og jeg skal se om Fia synes det er greit å ha valpene sine i stuen på dagtid :)

16.Januar

Alt går fortsatt bra med de tre små. De to guttene veier nå over 300 gram mens tispen er noe mindre. Det er stille og rolig i valpekassen, og Fia steller godt med sine små selvom hun må ned i stuen å se litt på TV og få litt kos hver kveld:) 

 

Tispen til  venstre, hannen til høyre. Pigmentet titter frem....
De søte guttene koser seg Noen ganger er mamma best å sove med :)

13.Januar

Det ble mye tekst og lite bilder i starten på denne valpedagboken, men jeg har nå gjort noen tapre forsøk på å få tatt bilder for og vise frem Fia's tre små vidundre. Jeg må innrømme at det ikke er det enkleste å fotografere denne gjengen, men noen bilder ble det:

 

Søskenkjærlighet Sjekk snuten:)

Den sorte tispen mellom "gutta" Den sorte hannen
Jeg synes det var litt søtt å se forskjellen på labbene til Fia og den lille tispevalpen. Det er mye voksing som skal til for den som stor Norwich-terrier skal bli :)

11.Januar

Fia ble urolig allerede tidlig på ettermiddagen fredag 8.Januar. Hun var rastløs og ville heller ikke ha kveldsmaten sin. I syv-tiden på kvelden synes hun det var på tide å flytte opp i valpekassen sin å få litt privatliv. Den første valpen ble født ca. klokken åtte, en søt svart tispe på 144 gram. Fia var meget fornøyd med den lille valpen sin og hun vasket og ordnet med en lille, men etter en times tid begynte veene igjen. Vannposen kom til syne, og jeg forventet at neste valp ville være på vei ganske snart, men dengang ei. Veene stoppet helt opp og etter en stund ringte jeg Lin, veterinæren min. I samråd med henne forsøkte jeg ut forskjellige råd, men til ingen nytte. Tiden går utrolig fort i en slik situasjon, og det begynte å bli kritisk. I og med jeg har mye erfaring med fødselshjelp på litt større dyr rådet Lin meg til å undersøke Fia. Det var ingen tvil, jeg kjente kun en hale og bakparten til valpen. Setefødsler er tøffe i utgangspunktet, og selv om Fia fikk gode veer en stund rikket valpen seg ikke. Det var på tide å reise til dyrlegen. I og med at Lin egentlig er i barselpermisjon gikk turen til Håkon som driver dyreklinikk 20 minutter unna oss på Sætre. Vi ble vel mottatt og etter en rask undersøkelse av Fia satt Håkon igang veene med oxytocin. Fia fikk gode veer, men valpen rikket seg fortsatt ikke så det var bare en ting å gjøre. Fia måtte få keisersnitt. Selve operasjonen gikk kjempefint. Håkon hentet først ut en fin, svart hannvalp, og jeg satte igang med å få liv i ham. Valpen kom raskt til hektene, og Frode fortsatte å massere ham for neste valp var allerede ute. Det var en stor og fin pink hannvalp, det var hans hale jeg hadde kjent. Han startet også raskt å puste så mens Frode og jeg konsentrerte oss om valpene sydde Håkon Fia sammen igjen. Valpene ble pakket godt inn, bilen ble varmet opp og Frode kjørte mot Tofte. Jeg skal love at det var godt å komme hjem :)

De to "keiserne" Alle tre i melkebaren

Det ble en tøff start for både mor og barn, men nå har de små begynt å legge på seg og Fia ser ut til å trives i mammarollen. Hun pusler om dem med stor omsorg, de er mette og gullende rene, så da er det bare å nyte rollen som "bestemor"  og passe på at den lille familien på soverommet mitt har det så bra som mulig i ukene fremover :)

Tusen takk til veterinær Lin Søderholm for all god telefonhjelp, det er utrolig at du stiller opp på tross av at du er i permisjon.

Tusen takk til Håkon på Dyreklinikken i Hurum for at du tok oss så vel imot midt på natten, det er din fortjeneste at jeg sitter her med tre nydelige små og ikke minst min fine Fia.

Og til slutt en takk til min egen Frode som aldri lar seg vippe av pinnen, verken av  sprøyter, operasjoner, blod eller slimete valper  :)